Wilhelmus?

Olympische Spelen. Prachtig. We zijn terecht trots! ‘Onze’ topprestaties dwingen respect af. Nederlands sentiment wakkert de romantiek van topsport alleen maar verder aan. ‘Onze’ basketballers, atleten, roeiers, baanwielrenners, hockeyers, …, brengen ons tot komende zondag in vervoering. Ze waren erbij, conform de olympische gedachte. En wij ook!

Topsporters, zowel de winnaars als de verliezers, doen en laten álles voor hun sport. Om zo hoog mogelijk te kunnen strijden staat meestal een klein legertje familie en partners klaar om al het andere te managen. Volle focus voor de top, met betrouwbare coaches, zowel voor fysiek als mentaal.

Ook de sportbonden helpen om topsport mogelijk te maken. En Papendal en initiatieven zoals Topsport Amsterdam stimuleren met organisatie en middelen. Sponsors, tenslotte, sponsoren, al beperkt zich dat doorgaans tot de winnaars. Alles staat ten dienste van de topper, hopelijk. Want het echte werk, de volharding door vele diepe dalen, het is een keiharde strijd van de sporters zelf, individueel of als team. Alles moet kloppen. Ook onder hoge druk.

Als we naar de Nederlandse medaillespiegel(*1) kijken, zien we mee- en tegenvallers. Waar atletiek en roeien zegevieren vallen judo, hand- en volleybal tegen. (On-)geluk? Het speelt zeker mee. Maar een fundamentelere analyse legt vast veel meer factoren bloot: organisatie, faciliteiten, beleid, mensen, …., en natuurlijk ook middelen. En die zijn schaars. En per definitie ongelijk verdeeld; we kunnen als klein sportland natuurlijk niet overal in uitblinken. De top begint met kiezen.

In parallel naar ons als kijkers, bewonderaars: waar ben jij van? Wat is jouw vak / jouw topprestatie in wording? Waarvoor ben je bereid ‘alles’ voor te doen en te laten? Waar wil je je in bekwamen, hulp, subsidie en faciliteiten in claimen? Ontwikkeling als doel in zichzelf. De beste worden! Kies, want de beste in alles,…. dat is niet(s). Als het Wilhelmus ooit voor jouw klinkt, voor welk vak, welke rol, discipline, domein, functie of prestatie is dat dan?

De vraag ‘waar ben jij van’ geldt ook voor onze organisaties. Waar willen jullie de beste in worden? Een keuze die allesomvattend is; voor de organisatie, mensen, middelen. Stel, als ziekenhuis, de beste in oncologie, gynaecologie, geriatrie, dermatologie, interne, kno, reumatologie, urologie, chirurgie, cardiologie,….. ? In alles de top van Nederland bereiken kan niet, kies(*2)! Dit geldt voor alle organisaties.

De vraag ‘waar ben jij van’ geldt ook voor ons land. Waar willen wij in excelleren: landbouw, industrie, wind, water, voeding, AI, robotisering, …..? Een combinatie kan, de verbinding van de elementen. Maar kampioen in alles, nee, daar zijn we als land te klein voor.

In heb groot respect voor de prestaties van de Nederlandse equipe. Nog een paar dagen kunnen we ‘onze’ topatleten bewonderen. Na de vakantie gaan we weer aan het werk. Wat wordt jouw olympische prestatie? In welke discipline wordt er ooit voor jou / jullie het Wilhelmus gespeeld?

Veel plezier…


(*1) op het moment van dit schrijven zijn ‘wij’ Nederland nog in afwachting van prestaties op de hockeyvelden (finales m/v), atletiek (10K, marathon), waterpolo,…. Laten we hopen.

(*2) in integrale geneeskunde telt juist de verbinding tussen de vele disciplines. Ook daarin kun je de beste van het land te worden